«از آنجا - زندان قصر - بیرون آمدیم... وقتی به دیوان جزا رسیدیم دیدم دکتر قزلایاغ بهقدری ناراحت است که روی صندلی افتاد. قندداغ خواست، خورد بعد از مدتی... گفت یک چیزی میگویم اما قسم بخور که به کسی چیزی نگویی... تیمورتاش نمرد بلکه او را مسموم کردهاند.... مسلم است او را کشتهاند
در سال 1292 شمسی دولتایران به منظور سر و سامان دادن به وضع شهربانی کشور (نظمیه) عدهای مستشار سوئدی استخدام کرد. مستشاران سوئدی ابتدا نظام نامه محابس را تهیه کردند که در سال 1298 شمسی به تصویب هیات دولت رسید واین اولین آیین نامه و مقررات زندانها شد.
ادبیات زندان یا حبسیهنوشتها یکی از کهنترین گونههای ادبی است که سابقه آن به قرون ششم و هفتم هجری میرسد و بیشتر به اشعار و نوشتههایی گفته میشود که در داخل زندان و با توجه به فضاهای داخلی آن گفته میشد. مشهورترین حبسیهسرای تاریخ ادبیات ایران بیتردید «مسعود سعد سلمان»، سرایندهٔ بزرگ شعر دری و در نیمه قرن پنجم و آغاز قرن ششم سرآمد حبسیهسرایان ...
صغر کورنگی که متولد ۱۳۰۷ در اصفهان است، دوست نداشته افسر شود. فوق لیسانس حقوق جزایی گرفته بوده و میخواست وارد دادگستری شود و به مردم خدمت کند: «ولی به هدایت یکی از مردان بسیار بزرگ زهد و تقوای اصفهان، مرحوم حاج آقا رحیم ارباب از رفتن به دادگستری منصرف شدم و در شهربانی ماندم که بر حسب اتفاق بیشتر خدمتم هم در زندانها بود...»
در میان مبارزان و زندانیان، نیروهای مذهبی از استوارترین زندانیها بودند؛ گاه در غربت، گاه در شهرت. اما در هر دو حال، سعی داشتند تا از چاه زندان، عزیزی مصر و عزت یوسف را در جامعه بیابند که جز به پایبندی به اعتقاداتشان میسر نبود. نوشتار زیر مروری بر چالشهای زندانیان مذهبی در زندانهای شاه دارد.
آل کاپون" خلافکار زیرکی است که نامش تداعی کننده مخوف ترین اقدامات گانگستری، نماد قانون شکنی و اسطوره تبهکاری در تاریخ امریکا است."آلفونسو گابریله کاپونی" معروف به آل کاپون نام تبهکار مشهوری است که نزدیک به 2 دهه با اقدامات خلاف قانون خود توانست قدرت و ثروت بسیاری در امریکا به دست آورد.
برادرم را دستگیر کردند که در آن موقع16 سالش بود. موهایش را زده و 48 ساعت سرپا نگهش داشته بودند، بعد هم او را در جای نمناک و بدون زیرانداز انداخته بودند که این بچه از همان زندان پا درد گرفت.
سند زیر به انتقال «شهید محمدعلی رجایی» به کمیته مشترک ضدخرابکاری در سال 1356 اشاره دارد. در زندان کمیته مشترک شهید رجایی متحمل شدیدترین شکنجهها شده بود.
بابی ساندز ( Bobby Sands) مبارز ایرلندی بود که در سال ۱۹۵۴ میلادی در شهر بلفاست مرکز ایرلند شمالی به دنیا آمد.او در ۱۹۷۲ در سن ۱۸ سالگی به ارتش آزادی خواه ایرلند پیوست و همواره خواستار خروج ارتش بریتانیا از شمال ایرلند بود.وی یک سال بعد به جرم حمل اسلحه دستگیر و به ۵ سال زندان محکوم شد.
ازدواج یکی از زیباترین اتفاقات زندگی بشر است اما همین مساله گاها با مساله ناخوشایندی همراه می شود که این موارد به علت عدم تفکر صحیح در مورد پی امدهای برخی رفتارها پدید می آید. مهریه های سنگین این روزها یکی از عوامل مهم افتادن مردان پشت میله های زندان محسوب می شود که پشت سر آن یک بی فکری و سبک زندگی اشرافی نهفته است.